Η επιστροφή του πρίγκιπα

Ήταν μια εποχή ένδοξη που εμβατήρια από σάλπιγγες ηχούσαν και βασιλικά αγήματα περιδιάβαιναν περήφανα στους δρόμους της ποδοσφαιρικής επικράτειας. Ήταν η εποχή όπου το έμβλημα του πρίγκιπα έλαμπε πάνω στα άρματα του, τα οποία θωράκιζαν και προστάτευαν τον κάτοχο τους με επιτυχία απέναντι στα βέλη των εχθρών τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών που συχνά πυκνά εποφθαλμιούσαν την θέση του και ζήλευαν την φήμη του. Ο ισχυρός πρίγκιπας του ελληνικού ποδοσφαίρου με το αγέρωχο στυλ του όρθωνε το ανάστημα του έχοντας υπό έλεγχο τους είλωτες και τους αυλικούς του. Εκείνη την μακρινή εποχή, οι βασιλιάδες του παρείχαν όλη εκείνη την σιγουριά και την ασφάλεια ώστε να δρα ανενόχλητος και απερίσκεπτος, με αποτέλεσμα να αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο στο βασίλειο της μπάλας. Στις ένδοξες εκείνες μέρες, ο Πρίγκιπας οδηγούσε το στρατό του από νίκη σε νίκη. Αδηφάγος και γνήσιος στρατηλάτης κατακτούσε τα εδάφη με εντυπωσιακή ευκολία.

ps1997b_b.jpg
Ο Ντουσαν, στις μερες της δοξας του, με τον επιστηθιο υπηρετη του Τακη Περσια

Καιροσκόπος και έξυπνος άνδρας σαν ήταν ήξερε να ελίσσεται και να προσαρμόζεται σε κάθε περίσταση των καιρών. Άλλαζε στρατόπεδο την κατάλληλη στιγμή , άφησε το κίτρινο έμβλημα για το ισχυρό και νέο κόκκινο, ακλουθούσε την δύναμη και τη εξουσία όταν εκείνη τον καλούσε και έμενε στη κορυφή αλώβητος. Και ο πρίγκιπας μεγάλωνε επικίνδυνα. Ο λαός τον σέβονταν, τον αντιμετώπιζε με δέος, τον θεωρούσε απόλυτο ηγέτη. Σε καμία περίπτωση ο πρίγκιπας δεν θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο των τίτλων τιμής που του απέδιδαν. Σίγουρα όμως η κορυφή κρύβει παγίδες, γύρω της επικρατεί ο φθόνος και η ίντριγκα. Θέλει γερά κότσια για να παραμείνεις εκεί. Ο πρίγκιπας άντεξε και τα κατάφερε σχεδόν περά από κάθε προσδοκία. Ώσπου η εποχή της ένδοξης πορείας του έφτασε στο ρέκβιεμ της. Ήταν οι μέρες που ο βασιλιάς «χοχοχο» σαν είδε ότι ο πρίγκιπας επισκιάζει την φήμη και τον τίτλο του τον καθαίρεσε. Ο προδομένος κίτρινος στρατός που τον ανέδειξε δε το δέχτηκε ποτέ ξανά στην αγκάλη του. Ο απαιτητικός αιθεροβάμων κόκκινος στρατός αποφάσισε ότι δεν κάλυπτε τις προσδοκίες του και ο πάλε ποτέ πρίγκιπας έμενε να βολοδέρνει σε βασίλεια άγνωστα και επικίνδυνα. Όμως είναι σκληρός ο πρίγκιπας για να πεθάνει εύκολα. Γιατί τα κόκκινα και κίτρινα βασίλεια τα άφησε πίσω του εύφορα, στην ακμή της δόξας τους μα σαν έφυγε πηρέ μαζί του και τα θεμέλια της κυριαρχίας τους με αποτέλεσμα εκείνα, είτε να μείνουν στάσιμα είτε να καταρρεύσουν . Σαν άλλος μεσσίας επέστρεψε και στα δυο στρατόπεδα αλλά όπως λένε το ξαναζεσταμένο φαί δεν αρέσει, η δεύτερη ευκαιρία στη σχέση δεν είναι ποτέ ίδια . Καλοδεχούμενος δεν ήταν , υπ ατμών σίγουρα ήταν στις τάξεις του λαού και της αυλής και η κάθε του νίκη έμοιαζε σαν ισχνή φλόγα σε μια μαύρη τρυπά που τον ρουφούσε στο κενό.

ps1996_b.jpg
Ο Ντουσαν, αγερωχος στρατηγος, δινει εντολες στο στρατο του

Γιατί στο κενό βολόδερνε ο γέρο Ντούσαν. Όπου πήγαινε αντιμετώπιζε μισός και ανυπέρβλητες δυσκολίες. Μέχρι που ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στον Άρη. Μέρες τώρα αναρωτιέμαι αν αυτός που έρχεται στο κίτρινο πάγκο του βορρά θυμίζει κάτι από τον παλιό γνωστό Μπάγιεβιτς, τον πρίγκιπα του παραμυθιού ή είναι απλά η ξεθωριασμένη εικόνα του. Ξέραμε ότι ο Ντούσαν θέλει ομάδες που του παρέχουν σιγουριά , κυρός και τίτλους. Ακόμα και στον Παοκ που πήγε ήξερε ότι είχε να διαχειριστεί ένα υλικό που άφηνε περιθώρια για όνειρα. Κατέκτησε και το κύπελλο, εκείνη την χρονιά, απόρροια του γεγονότος ότι ο πρίγκηψ εκτός από ευνοούμενος του συστήματος ήταν και καλός προπονητής. Τότε ήταν και ειδικές οι συνθήκες βεβαία. Ήθελε να παραμείνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να αποδείξει στον Κοκκαλη ότι δεν έπραξε ορθά όταν τον έδιωξε αναπάντεχα, για πολλούς, από τον ερυθρόλευκο πάγκο.

Το περασμένο χειμώνα, λόγο ΚΑΙ ειδικών συνθηκών, δεν δέχτηκε την πρόταση του Παναθηναϊκού. Ήταν και η τελευταία πρόταση που είχε στα χέρια του για να πάει σε ομάδα που πρωταγωνιστεί . Και ύστερα σίγησε. Για μια στιγμή πίστεψα ότι πάει μας τελείωσε ο πρίγκηψ. Θα αποσυρθεί στα ανάκτορα του και θα αφοσιωθεί στο κυνήγι της αλεπούς. Ήρθε ο καιρός για σύνταξη, μας κουράστηκε ο αρχηγός. Ξαφνικά, λοιπόν, πρόεκυψε Άρης. Και τι νομίζει ότι θα βρει εκεί ο πρίγκιπας? Τι θα του προσφέρει ο Άρης? Διοικητική ασφάλεια με τον Σκόδρα? Ήρεμο λαό που δε μπλέκεται στα διοικητικά όπως η Σουπερ 3? Τρομερό υλικό που θα τον οδηγήσει σε τίτλους? Δε νομίζω ότι καλύπτει τις προϋποθέσεις που παραδοσιακά ζητούσε ο Μπάγιεβιτς για να υπογράψει σε μια ομάδα.

Από την άλλη, το τι κερδίζει ο Άρης από την παρουσία του Ντούσαν είναι εύλογο και δε το συζητώ. Θα κερδίσει κύρος, ίσως να αναδεχθεί και κανας νεαρός παίχτης, κάποιο σεβασμό από τους διαιτητές, ηρεμία στα αποδυτήρια και όλα αυτά τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθούν οι πρώτοι τριγμοί. Γιατί νομοτελειακά τα τελευταία χρόνια όπου πάει ο πριγκηψ έχουμε στην αρχή αγάπη και έρωτες και μια σχέση μελί γάλα που στο τέλος τελειώνει με πόνο, γιαούρτωμα και μπινελικι από την εξέδρα και καταλήγει σε εντυπωσιακή φυγή από τα γραφεία της διοίκησης.

1ata74p.jpg
Θελει την θεση του ΟΤΟ?

Ο Άρης λοιπόν κάτι θα πάρει και στο χέρι του είναι να το αξιοποιήσει . Ο Ντούσαν όμως? Τελικά μήπως ήθελε απλά να μπει ξανά στην ζωή των φιλάθλων, να αναστατώσει την ποδοσφαιρική νηνεμία μας, να δημιουργήσει θόρυβο? Ίσως τελικά να είναι αυτό που ακούγεται παντού και το ξέρουν και οι πέτρες. Ότι ο Άρης δεν ήταν παρά η πόρτα που ζητούσε ο Ντούσαν την δεδομένη στιγμή, στα 60 του και στο τέλος της καριέρας του, που θα τον οδηγήσει στο πάγκο που τον θεώρει ως το επιστέγασμα της όλης πορείας του, ως το happy end του πριγκιπικού παραμυθιού, ως το τέλος που του αξίζει , τον πάγκο της Εθνικής ομάδας.

8 Σχόλια

Filed under Άρης, Μπάγεβιτς

8 responses to “Η επιστροφή του πρίγκιπα

  1. να ντουμε τι ειναι και πως ειναι

  2. Γλυκέ μου Dusan.. Πως ήσουν και πως έγινες! Η απλειστία και η προδοσία δεν συγχωρείτε από κανένα. Τελικά τα πάντα στη ζωή είναι θέμα επιλογών..

  3. Δεν ξέρω τι λετε εσείς παιδιά, αλλά εγώ δε θα ξεχάσω ότι ο ΠΑΟΚ επί Ντούσαν πήρε το κύπελλο και μετά από αυτόν το χάος…Ας πάει και Εθνική, πολύ καλύτερα από αυτόν τον ξενέρωτο..

  4. Παιδες το μονο σιγουρο ειναι οτι με Ντουσαν το πρωταθλημα αποκτα ακομα περισσοτερο ενδιαφερον!

  5. Ο βάτραχος είναι μεγάλος προπονητής και μεγάλος βάτραχος…

  6. Οπως το ειπε ο harisheiz. Παντως εχω περιεργεια να δω τι θα κανει σε μια ομαδα με τοσους ισπανολατιν ποδοσφαιριστες..

  7. Θα τσακωθεί με τον Τόνι Κάλβο, θα τον αφήσει στον πάγκο και θα στηρίξει όλη την ομάδα πάνω στον Ίβιτς. Αυτό.

  8. θεικο ποστ απο τον ειδημωνα. ο ντουσαν ειναι και παλι εδω να δωσει το αλατοπιπερο στο πρωταθλημα, να ξυπνησει παθη.
    αν θα τα καταφερει η οχι δεν ειναι μονο θεμα ικανοτητων ή σχεσης με τους γυρω του, καθοτι εκει στον αρη γινονται και μυστηρια και αψυχολογητα πραγματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s